© pxDesign.se SiteLock

Artikelkalender

« Mars 2021 »
Mån Tis Wed Tors Fri Lör Sön
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
torsdag, 12 november 2020 10:45

Höstmöte 2020

Östra Vingåkers hembygdsförening höll i slutet av oktober sitt höstmöte i en uppvärmd magasinsbyggnad vid Boda kvarn. De 25 närvarande medlemmarna godkände förslag till budget och verksamhetsplan för 2021 och gick med på styrelsens framställan att behålla den låga medlemsavgiften ytterligare ett år.

Liksom många andra föreningar har hembygdsföreningen fått lov att ställa in de flesta av sina planerade arrangemang under år 2020, undantaget gökotta och förskjutet årsmöte. Ambitionen är dock att kunna fortsätta med aktiviteterna vid Boda kvarn och Kungsholm, vilket ju avgörs av de rekommendationer och föreskrifter som Folkhälsomyndigheten delar ut och hur länge föreningen på ett eller annat sätt måste förhålla sig till den pågående pandemin.

Ett planeringsmöte för det kommande året kommer att hållas inom kort och styrelsen räknar då med att till stor del kunna följa det program som trycktes upp för 2020.

Det korta mötet avslutades med en kaffestund och många samtal mellan borden, något som verkade både efterlängtat och uppskattat.

Text: Mari-Anne Mokvist

fredag, 11 september 2020 14:50

Årsmöte 2020

Det framskjutna årsmötet genomfördes vid Boda kvarn den 27 augusti. Avgående ordföranden Cecilia Indebetou Lennartsson hälsade välkommen och inledde med en tyst minut och en dikt av Bo Setterlind till åminnelseav de medlemmar som avlidit under det senaste året. Årsmötesförhandlingarna leddes av Jennie Fornedal, till vardags Sörmlands Hembygdsförbunds konsulent. Under år 2019 arrangerade föreningen, som just nu har 1440 medlemmarar, 27 medlemsträffar av olika slag, bl.a. Ö. Vingåkersdagen, hemlig resa, gökotta, sockensyn, städdagar, Arkivens dag, kvällsutflykt till Gotthardsberg, tio sommarkvällar vid Boda kvarn och julmarknad. Följande styrelse fram till nästa årsmöte utsågs: Sandor Nagy, ordförande, Harald Abramson, 1:e vice ordförande, Thomas Jörgensen, 2:e vice ordförande, Kristina Norström, kassör, Tommy Lundström, vice kassör, Mari-Anne Mokvist, sekreterare, Marianne Åstedt, vice sekreterare, samt Siv Tolbäcken, Cecilia Indebetou Lennartsson och Anne-Marie Schyberg. Cecilia Indebetou hade tidigare avtackats för sina sex år som ordförande men fick nu, liksom årsmötets ordförande och sekreterare, en blomsterkvast för allt arbete hon lagt ned inom föreningen.

Text: Mari-Anne Mokvist

torsdag, 21 maj 2020 07:39

Information ang ändring i aktiviteter 2020

SOMMARENS AKTIVITETER ÄR INSTÄLLDA TILLSVIDARE.

Årsmöte hålls i Boda kvarn 27 aug kl.17.oo. Endast sedvanliga årsmöteshandlingar, ingen underhållning och ingen fika. Antalet deltagare är begränsat till 50 personer så anmälan krävs. Slå en signal till Cecilia I Lennartsson senast 25/8, 070-710 03 03 om du vill deltaga  i årsmötet. Medtag Årsboken.

onsdag, 20 maj 2020 09:07

Gökotta i Coronatider

Östra Vingåkers Hembygdsförening genomförde årets Gökotta – den 26:e i rad i lördags 16/5. Covid-19 pandemien präglade genomförandet, men det var inget problem för de tjugo deltagarna att tillämpa rejäla avstånd under fågelpromenaden i Östra Vingåkers centrum. En ”jourhavande virolog” medföljde för säkerhets skull och delade ut munskydd. Ingemar Ernberg som ledde gökottan tillsammans med Bo Jansson är också utbildad virolog.

Morgonen var strålande vacker med klar himmel och sol, men någon vårvärme bjöd inte denna majvintermorgon på. Ottan inleddes framför gamla sockenstugan, tog riktning mot Ramsnäsvägen, sällskapet vandrade ner över moränryggen mot Botorpsängsarnas viltvatten, runt dessa och hemom uppför Kappelabacken, sammanlagt dryga tre km. Trädgårdarna kring kyrkbacken lät oss lyssna till svart och vit flugsnappare, lövsångare, svarthätta, bofink, koltrast och i skogsbrynet hördes gärdsmyg, taltrast, björktrast och rödvingetrast, med typisk Östra Vingåkersdialekt. Rödvingen bjuder på en ny dialekt var 6:e km fick vi lära oss.

Den lummiga och omslutande barrskogen på åsryggen hade nu kalhuggits, men kvar var den mjuka stigen. Trastsång hade här ersatts av fin utsikt men också ett kylslaget vinddrag från västnordväst, vilket dämpade fåglarnas aktivitet och sång. På kalhygget hördes en ensam försiktig trädpiplärka. Tre barkborrefällor hade uppsatts i förebyggande syfte, de var tomma. En gulsparv solade sig i den kvarlämnade grantoppen.  

Vi hoppade över diket väster om vattensamlingarna och den lilla ytan energiskog. En dovhjort rusade över kraftledningsgatan. På vattenytorna syntes nu en skedands kastanjebruna sida och en skogssnäppa. Den som bebor gamla trastbon.

Kaffepausen avnjöts i sol och lä vid den förfallna 80 år gamla skyttepaviljongen, där man en gång hade skytteövningar mitt under gudstjänstid. Inte bra. I solglittret fick man sällskap av ett par svarthakedoppingar med sin orangea tofs. En nyanländ ärtsångare drog tre ärt-trillarstrofer i dungen bredvid. Ingemar Ernberg ledde sin 21:a gökotta. Föreningen gav honom som uppskattning genom Siv Tolbäcken ett par unika Östra Vingåkervantar, tvåändsstickade med sockenvapnet. Han blev mycket tacksam och överraskad. 

På de öppnare vattenytorna iakttogs sothönor, svarthake, gräsand, kricka, vigg och knipa samt ett par snatteränder. Man kan säga att denna raritet blivit vanlig och på ett decennium ersatt brunanden som praktiskt taget försvunnit. Brist på honor sägs vara orsaken! Konstigt. På ett litet gungfly stod tre grönbenor vars pärlbeströdda översida gjorde sig väl i solen.

I Kappelbacken hördes en nyanländ törnsångare. Vid summeringen sammanräknades goda 41 arter, dock endast med gemensamma ansträngningar. Alla såg eller hörde inte alla. Artrikedomen får anses bero på att på denna rutt passerades många olika typer av natur, habitat. Göken hördes dock inte alls fast den torde ha anlänt för en vecka sedan. Och svalor iakttogs bara av en deltagare.

Även om denna gökotta inte bjöd på några rariteter i fågelväg så var alla nöjda med den härliga morgonpromenaden, pratstunden på distans och att en del vanligare fåglar visade upp sig fint för betraktarna. Bo Jansson och Ingemar fick en varm applåd.

Text: Ingemar Ernberg
Foto: Börje Eriksson

 

torsdag, 12 september 2019 10:20

Sockensyn 1 sept

Sockensyn 2019-09-01

En grupp på 30 deltagare samlades vid kyrkan för vidaretransport mot Forsa Bruk. Vädret såg lite oroligt ut men den tappra skaran såg ändå fram emot besöket.

Vid Forsa Bruk berättade Anders Andersson en del historier från sin ungdom och utvecklingen av verksamheten vid spiksmedjor, pappersbruket och ”Karossen”. 

Cecilia Indebetou Lennartsson berättade i hällande regn och åska om tillkomsten av den nya bron, och hur man löst de ekonomiska problemen.

Ett något reducerat och blött gäng fortsatte till Claraberg för fika och behövlig värme och upptorkning. Under fikat berättade Roger Lennartsson om Mörkhultas utveckling på senare tid. Han beskrev de svårigheter som utvecklingen av landsbygden står inför idag.

Text: Roger Lennartsson

torsdag, 12 september 2019 09:51

Medlemsträff 29 aug.

 

Årets sista medlemskväll kan man väl säga var sommarens clou vid Boda kvarn, för nog vände humöret uppåt när man fick lyssna till JaZZt for fun’s gladjazz. Sångerskan Elin Jauring glittrade med sin röst och skojade med publik och orkester så det stod härliga till. I sångduetten Margit (Margie) visade hon och trummisen Marcus Olsson att det inte heller saknas skådespelartalanget i bandet. Efter några svängiga och välkända låtar som Honey Suckle Rose och On the sunny sida of the street hade också klarinettisten Kalle Olsson hittat ut till Boda kvarn och kunde medverka till att det svängde ännu mer. Bandet, som kommer från Arboga, grundades för ett antal år sedan av vingåkerssonen och veterinären Lage Bellström (banjo och gitarr).

 

Ett stort tack för sommarens härliga stunder vid Boda kvarn till alla dem som jobbat hårt för att genomföra arrangemangen.

Text: Mari-Anne Mokvist

 

 

torsdag, 12 september 2019 09:45

Medlemsträff 22 aug.

 

Trubaduren och sångaren Bo Krister gav en uppskattad föreställning med sång och musik från många populära musikgenrer. Han inledde med ett par Elvis-låtar och gav oss bl.a. smakprov på allt från Johnny Cash till Dan Andersson och Sven-Ingvars, innan han avslutade med Jokkmokk-Jokkes Gulli-Gullan, då han också lyckades få med sig publiken i refrängen. Publikantalet var denna regniga kväll 130 personer, som tycktes gilla kökets smörgåsar, vilka tog slut i ett nafs. Som vanligt ett välfyllt prisbord, som resulterar i att lottringarna blir lättsålda.

Text: Mari-Anne Mokvist

 

torsdag, 12 september 2019 09:29

Medlemsträff 15 aug

Fantastisk kväll med fullt med publik och underbar underhållning av Åsa Sjöberg och Marcus Östlund.

tisdag, 20 augusti 2019 06:48

Medlemsträff 8 augusti

Samtidigt som vi vill tacka Nisse Sandström med vänner för en härlig jazzstund ber vi att få gratulera Nisse till Monica Zetterlund-stipendiet, som han fått nu i dagarna.

Text: Mari-Anne Mokvist

lördag, 03 augusti 2019 09:48

Medlemsträff 1 aug

 

 

 

Bodaholmsledens dag var välorganiserad av den ansvariga gruppen och det fattades varken tipspromenader, pilkastning eller kolbullar, som Göta och Ragnar hade fått riktig snits på. Vinstbordet var som vanligt välfyllt och bullarna till kaffet nybakade. Lägger man sedan till alla härliga låtar från 60-talet, som Ola och Tord framförde, och den vackra kvällen vid vattnet kan de närmare 120 besökarna väl inte känna sig annat än nöjda, när det var dags att vända hemåt.

Text och Bild: Mari-Anne Mokvist

 

Sida 1 av 14