© pxDesign.se SiteLock

Artikelkalender

« Februari 2018 »
Mån Tis Wed Tors Fri Lör Sön
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
fredag, 15 december 2017 10:37

Julmarknad vid Boda kvarn

Julmarknad vid Boda kvarn 3 december

Nu har fler börjat hitta ut till vår julmarknad. Kanske var det den soliga dagen eller ännu hellre den gemytliga stämningen, som man alltid bjuder på vid Boda kvarn, som gjorde att så många tagit sig ut till vår förenings smultronställe för att göra några inköp inför julen.

Värdinnan Siv räknade in gott och väl 150 personer, som kom och fyndade bland bröd, julgranar, hemstöpta ljus och mycket annat juligt. Man träffade på vänner och bekanta och lät sig väl smaka av glögg och pepparkakor.

Text Mari-Anne Mokvist
Foto Edward Wdowski

måndag, 13 november 2017 14:02

Kyrkokonsert 9 novemberHasses Svänggäng gjorde skäl för sitt namn under förra torsdagens konsert i Östra Vingåkers kyrka för medlemmar och allmänhet.
Efter inmarschen till Nobody know the trouble I´ve seen …, som genast försatte åhörarna i en glad och god stämning, fortsatte man med välkända och klassiska låtar av Beatles, Gärdestadsbröderna, med flera. Vi klappade händerna till Abbas Dancing queen och gillade arrangemanget av Does your mother know med körens manliga medlemmar som lead singers. Kärlekens tid av Benny Andersson/Ylva Eggehorn var en värdig avslutning på denna glada konsert, och dagens generösa kollekt på närmare 4 100 kr, som oavkortat går till insamlingen Världens barn, beror säkerligen till stor del på den glädje som Hasses Svänggäng spred med sin sång och musik.

Föreningens styrelse har beslutat skänka bidrag med ytterligare 1 000 kr till insamlingen. Kyrkan representerades av Maria Gabrielsäter och hembygdsföreningen av Siv Tolbäcken, som hälsade välkommen och avtackade kören.

Text: Mari-Anne Mokvist

måndag, 13 november 2017 13:45

Höstmöte

Vid höstmötet den 19 oktober presenterades styrelsens förslag till verksamhetsplan och driftsbudget för 2018. Inget av förslagen bjöd på några större överraskningar och båda antogs av de 35 mötesdeltagarna. Medlemasavgiften behålls tills vidare på samma nivå, 100 kr per person eller 175 kr per par. Efter mötet roade oss trubaduren Jan Gunnar Wallenberg med ett knippe glada låtar, som vi gärna fick tralla med i. Som vanligt var vinstbordet till lotteriet väl tilltaget och de flesta gick hem med en eller fler vinster.

Text: Mari-Anne Mokvist

måndag, 16 oktober 2017 08:54

Bokmässa på biblioteket

Lördagen den 30 september var vår förening med på bokmässan på biblioteket o sålde böcker o värvade medlemmar.

måndag, 16 oktober 2017 08:40

Föreningsmässa i Duveholmshallen

Söndagen den 24 september var det Katrineholms första Föreningsmässa i Duveholmshallen. Föreningen sålde böcker och fick några nya medlemmar.

tisdag, 10 oktober 2017 15:55

Kurs i tvåändsstickning

torsdag, 28 september 2017 09:43

" Resa i det blå "

Så var det åter dags för Östra Vingåkers Hembygdsförenings ”Resa i det blå.”

Tisdagen den 1/8-17 vid Resecentrum, klev 53 medlemmar på en buss från Forssjöbuss med Mats vid ratten.

När alla klivit på åkte bussen iväg. Vi åkte söderut på E4. Under resans gång fick vi lite upplysningar om det vi åkte förbi och såg utanför våra fönster.

När vi kom till Gränna tog vi av mot Tranås. När vi kom fram till Aneby och Haurida var vi framme vid Åsens by. Där fick vi förmiddagsfika med smörgås. Det var gott för vi var kaffesugna.

När vi fikat färdigt kom en guide, Kjell Johansson, som pratade om själva Åsens by, medan vi satt där. Han visade ett bildband och berättade om byn.1993 började de restaurera husen m.m i byn. 1997 blir byn Naturreservat och 2000 ett Kulturreservat. Nu är det en fungerande by med olika stugor, kaffestuga, vandrarhem, handelsbod och djur m.m. Efter genomgången fick gå runt i byn på egen hand och titta. Det var fint, trevligt och intressant.

Efter ett tag klev vi på bussen. Nu var vi hungriga, så Mats körde oss till Wiredaholms Golfrestaurang. Där var det fint och vi fick god mat. Efter maten var det dags att äntra bussen igen.

Nu hamnade vi vid Stjärneborgs Museum. Där gick vi in och fick oss berättat, av en guide Birgitta Keller, om Malte Stierngranat. Hans liv och leverne, som innefattade många kvinnor och deras pengar. Han byggde ett slott, Stjärneborg. Han fick också en järnvägshållplats pga att han alltid drog i nödbromsen där. Där byggde han en station. Vi gick också omkring i museet och dess omgivningar. Efter det gick/åkte vi till hans gravplats, som är en pyramid klädd med koppar. Den hade han själv bestämt och låtit bygga. Efter att ha varit inne i pyramiden och tittat, återvände vi till bussen.

Nu vände vi hemåt. Eftermiddagsfika blev det i Väderstad. Där fick vi kaffe/the, wienerbröd och kakor. Sen var det bara hemresan kvar. Vi kom hem vid 20.00-tiden efter en trevlig och intressant resa.

Text och foto: Rosmarie Lundqvist

torsdag, 07 september 2017 09:44

Sockensyn 3 sept 2017

 

Ett envist regn till trots samlades 25 tappra själar för att lite närmare få lära känna gårdarna Glopphälla och Bonneråd med omgivningar. Tyvärr medgav inte regnet någon undersökning av de kalk- och marmorbrott som tidigare funnits i området. Harald och Helena Abramson, ägare av Glopphälla, öppnade generöst sin dörr för besökarna och Harald berättade om hur han kommit att bli ägare till gården och gav oss också några anekdoter från alla år han och hans släkt varit sommarbosatta i området.

Eftersom regnet inte ville ge sig intogs medhavd matsäck i Boda kvarn, där Boyne Larsson gav oss några glimtar från sina år vid Bonneråd.

Ledare och arrangör av årets sockensyn var Arne Johansson, som också i korthet informerade om olika bergarter.

Text: Mari-Anne Mokvist

 

torsdag, 07 september 2017 09:38

Medlemsträff 31 aug

Hög stämning rådde på finalen av sommarens torsdagsträffar vid Boda kvarn. De som gillar swingmusik kunde stampa takten till många gamla, härliga låtar som ”They can´t take that away from me, ”I´m gonna sit right down and write myself a letter”, ”All of me” etc., framförda av Genneorkestern. Med den ordinarie vokalisten engagerad på annat håll fick trumpetaren Lars-Inge ”Linke” Larsson rycka in med sin röst i ett antal låtar och han fick också med publiken i Gunnar Wiklunds paradnummer ”Nu tändas åter ljusen …” samt försökte få oss att medverka i ”Kan du vissla Johanna”. Vikarierande pianisten Oskar Fridell visade också prov på sina röstresurser i ”Fly me to the moon”. Övriga medverkande i orkestern var ledaren Anders Lind trummisen Lars Egler, basisten Tobias Lindström och saxofonisten Bengt Carlsson. Före konserten presenterade Olle Ahlstedt sin bok, i vilken vi bl.a. kan läsa om hans år på Barksäter.

Text o Foto: Mari-Anne Mokvist

måndag, 28 augusti 2017 10:50

Medlemsträff 10 aug

 

Det blev en härlig jazzkväll med Nisse Sandström med vänner, Marcus Erikcsson, bas och Jerker Hårdänge gitarr.

Mycket publik som vanligt och ett strålande väder.

 

Sida 1 av 10