© pxDesign.se SiteLock
onsdag, 31 maj 2017 09:15

Östra Vingåkersdagen 25 maj 2017

Som vanligt inleddes den officiella delen av Östra Vingåkers-dagen med kyrkogårdsvandring, numera ledd av Ingegärd Jonsson, som tagit över detta värv efter Erik Östdal Gustavsson. Hon guidade runt vid ett antal gravar och berättade om olika människoöden, med viss hjälp av deltagarna.

Men tidigare än så hade många eldsjälar begett sig till Boda kvarn för att göra dagen så trevlig som möjligt för alla besökare. I köket breddes lunchsmörgåsar i snabb takt under Siv Tolbäckens ledning, medan många släpade fram bord till alla loppisprylar och hemslöjdsalster, som man hoppades få avsättning för.

Friluftsgudstjänsten leddes i år av prästen Lars Frisk och kyrkokören lät sina vackra stämmor ljuda över de närvarande. Denna ceremoni fick inviga den nya scenpaviljongen, som färdigställts bara ett par dagar tidigare i veckan.

Bruksblåset från Brevens bruk med omnejd, för dagen bestående av sju blåsare, bjöd på allt från marscher till tango och vals, och uppskattades till fullo av dem som stannat kvar och lyssnat.

Det låga vattenståendet var anledning till att man i år inte kunde följa traditionen att demonstrera malning i kvarnen.

Text: Mari-Anne Mokvist
Foto: Marianne Åstedt

 

måndag, 16 maj 2016 08:15

Östra Vingåkersdagen

Östra Vingåkersdagen den 5 maj

Det vackra vädret bidrog säkert till att göra Östra Vingåkersdagen till ett populärt utflyktsmål. Närmare 400 personer hoppades på att göra fynd bland hembygdsalster, växter, loppisprylar, m.m. och att få möta vänner och bekanta på Östra Vingåkers egen hemvändardag.

Erik Östdal, som i många år hållit i kyrkogårdvandringarna, lämnade i år formellt över till sin efterträdare Ingegärd Jonsson. Ett tjugotal personer följde hennes berättelser.

En kort friluftsgudstjänst leddes av Karola L. Wahlbeck med stöd av vackra toner från Östra Vingåkers kyrkokör.

Hantverkare och loppisförsäljare hade mycket att erbjuda och många gjorde fynd bland gamla prylar och spirande blomskott och mycket, mycket annat. Man kunde inhandla vetemjöl, som malts i kvarnen av föreningens kvarnexperter några dagar tidigare. Tipspromenaderna lockade också med kluriga frågor för både gammal och ung.

 

Ett för året nytt och uppskattat inslag var trollkarlen Philip Frondelius, som dök upp lite här och där med sina konster och fick många att skratta och undra ”hur gick det här till?”.

De 256 smörgåsar som en samling morgonpigga och rutinerade damer brett gick åt som smör liksom alla bullar och annat kaffebröd, som bakats av frivilliga krafter.

Ett stort tack till alla som lagt ned så mycket arbete för att göra dagen till den trivsamma tillställning den blev.

ÖVHF:s styrelse/Mari-Anne Mokvist

söndag, 07 juni 2015 20:20

Östra Vingåkersdagen 2015

Närmare 400 människor lockades i år till den vackra miljön vid Boda kvarn för att undersöka de förströelser som Östra Vingåkers Hembygdsförening traditionsenligt bjöd på Kristi Himmelsfärdsdagen.

Den som ville kunde börja med kyrkogårdsvandring och få sig många livsöden till livs. Erik Östdal hade som vanligt flera anekdoter att berätta och Ingegärd Jonsson höll i regin för att inte uppehållen skulle bli för långa vid varje grav.

En kort friluftsgudstjänst leddes av diakon Per Skogfeldt, och tonerna från Östra Vingåkers kyrkokör letade sig klingande ut mellan vindkasten från sjön. Körledaren och kantorn Helena Hellström blev till sin stora förvåning och glädje utsedd till den första mottagaren av ett stipendium, som föreningen kommer att dela ut några år framöver till en person, som verkar för att hålla vår bygd levande och känd.

Äras den som äras bör. Kantor Helena Hellström blev premiärmottagare av Hembygdsstipendiet. Foto: Arvo Karlsson

Hantverkare av hemvävt, stickat, barnkläder, träalster, bröd, sylt och mycket mer, liksom försäljare av loppisprylar stod för dagens mera profana inslag. Man kunde också inhandla vetemjöl, som malts i kvarnen av föreningens kvarnexperter några dagar tidigare. De som hade tur kunde vinna skänkta priser av hantverkarna. Ville man testa sina kunskaper fanns det tipspromenader med kluriga frågor för både gammal och ung.

De 250 smörgåsar, som en samling morgonpigga damer brett sedan gick åt som smör liksom alla bullar och annat kaffebröd, som skänkts av frivilliga krafter. Korvförsäljare Göran hade fullt upp och fick ta hjälp att öppna nya korvburkar.

Öknabys dansgrupp visade avslutningsvis upp ett flertal gillesdanser på den nybyggda bron, som verkade stå för trycket av de taktfast fötterna.

Boda kvarn blev ännu en gång mötesplats för gamla vänner och bekanta. Nog gör Östra Vingåkersdagen själ för epitetet hemvändardag! Ett stort tack till alla som lagt ned så mycket arbete för att göra dagen till den trivsamma tillställning den blev.

onsdag, 04 juni 2014 19:22

Östra Vingåkersdagen 2014

Många människor hade sökt sig till Boda kvarn för att njuta av den vackra miljön och strosa runt i det fina men blåsiga vårvädret.

Från v. Jan Strand, Jan-Erik Backgård, Roger Öberg och Rune Carlsson. Foto Peter Lundgren

Malning i den nyuppväckta kvarnen var dagens huvudattraktion, och de som varit tidigt ute kunde också inhandla vetemjöl, som malts i kvarnen några veckor tidigare.

En kort friluftsgudstjänst hölls av prästen Cecilia Jeppsson. Östra Vingåkers kyrkokör, som bara blir bättre och bättre, lät villiga sjunga med i ett par psalmer.

I ett för dagen uppsatt partytält hade ett tiotal hantverkare ställt ut sina produkter. Man kunde köpa tovade vantar, hembakat bröd, mattor, honung, barnkläder, Claestorps äppelmust, trähantverk och mycket, mycket annat. De med tur kunde vinna skänkta priser av hantverkarna.

I köket hade några flitiga damer varit i farten från tidig morgon och förberett utskänkningen. Närmare 250 smörgåsar hade sålts innan dagens aktiviteter var slut! Kaffebryggarna gick varma i dubbel bemärkelse och korvförsäljningen var som vanligt välbesökt.

De fullastade loppisborden lättade framåt eftermiddagen, även om inte åtgången av begagnade prylar var lika strykande som förra året. Ville man testa sina kunskaper fanns det tipspromenader med kluriga frågor för både gammal och ung.

Avslutningsvis kunde vi beundra Öknabys dansgrupp, som visade prov på ett flertal gillesdanser. Vilken kondis man verkar uppnå men den typen av motion! Det fanns även några veteranbilar att beundra.

Dagens program hade inletts med en vandring på Östra Vingåkers kyrkogård med ett femtiotal deltagare. Ledare var Ingegärd Jonsson.

Östra Vingåkers-dagen var som vanligt välbesökt, säkert 350 personer, och Boda kvarn gjorde ännu en gång nytta som mötesplats för gamla vänner och bekanta. Ett stort tack till alla som lagt ned så mycket arbete för att göra dagen till den trivsamma tillställning den blev!

Sida 1 av 3