© pxDesign.se SiteLock
måndag, 08 maj 2017 09:52

Städdag och Valborgsmässoafton


 

Trots det synnerligen kalla och halvregniga vädret på städdagen dök hela 27 tappra själar upp vid Boda kvarn och Kungsholm och drog sitt strå till stacken för att vi skulle kunna fira Valborg och vårens ankomst i en städad omgivning. Som tack bjöd Siv Tolbäcken med assistans på sin numera legendariska Sluring-soppa.

Tack och lov ändrade sig vädergudarna mot slutet av veckan, och vi fick en härlig valborgsmässokväll i den fina miljön vid Boda kvarn i behaglig temperatur.

Vår stöttepelare vid många högtider, Östra Vingåkers kyrkokör, bjöd även i år på traditionella vårvisor i en fin samklang med ”Vintern rasat ….” (Längtan till landet).som paradnummer.

Vår ordförande hälsade välkommen och presenterade vårtalaren Bosse Jansson som en av ”Claestorpsungarna”. Han tillhör dem som bodde på Claestorp och i dess omgivningar under 40/50-talet och som numera bildat ett gäng i syfte att ses då och då och prata gamla minnen. Bosse, som är sommarboende vid Krämbol, har under många år bott och verkat i Faluns kommun. Han är natur- och miljöintresserad, vilket också hans vårtal vittnade om.

Vi fick flera infallsvinklar på våren och dess ankomst och naturligt nog lades tyngdpunkten på ett av Bosses favoritämnen, fåglar, som fick stort utrymme i hans tal. Vi fick lyssna både på bofink och koltrast, två av de vanligaste fåglarna i Sveriges fågelfauna. Vårtalet i sin helhet är planerat att publiceras i nästa årsbok.

Bosse avslutade med ett leve för våren och de 297 besökarna förenade sig med kören i nationalsången, alltmedan den vackert uppbyggda elden speglade sig i vattnet vid kanotbryggan.

Text: Mari-Anne Mokvist
Foto: Marianne Wdowski

onsdag, 04 maj 2016 13:39

Valborgsmässoafton 2016

Valborgsmässofirande vid Boda kvarn

Sedan Ö. Vingåkers hembygdsförenings ordförande Cecilia Indebetou Lennartsson hälsat välkommen och kyrkokören låtit sina välljudande stämmor klinga i de traditionella vårsångerna ”Vintern rasat” eller ”Längtan till landet” som den egentligen heter, ”Nu grönskar det i dalens famn” och ”Fånga mig vind”, var det årets vårtalares tur att ta till orda. Malin Ernberg, professor i oral fysiologi vid KI, ville inte prata om sin forskning i smärta, även om, som hon uttryckte sig, ”Det säkert gör ont när knoppar brister”. Istället höll hon med glimten i ögat ett lovtal till ett av de fyra grundelementen, ELDEN, som ju är det viktigaste inslaget när vi samlas för att fira vårens ankomst.

Det sägs att uppfinningen av hjulet och tämjandet av elden är en av mänsklighetens största inventioner. Man vet inte med säkerhet när våra förfäder lyckades tämja elden och inte heller när och hur man kom underfund med hur man kan ha nytta och hjälp av elden i så många situationer. Vi vet i alla fall att det var redan för 1,5 milj. år sedan som vår föregångare homo erectus lyckades kontrollera elden.

Malin Ernberg tog oss vidare förbi stenåldersmänniskorna i Vrå, som inte hade överlevt utan eld, nämnde eldens betydelse för svedjebruk och järnbruk, vikten av vårdkasekedjor inom äldre försvar. Hon berörde den olympiska elden (som i år fyller 80 år), den biologiska mångfalden som skogsbränder ger upphov till och som därmed är grund för en pånyttfödelse av naturen. Därifrån var inte tankesteget långt till allt som återföds om våren och alla känslor som då blommor upp.

Vi fick också en bakgrund till dagens valborgsmässofirande.

Avslutningsvis förenade vi oss i ett fyrfaldigt leve för elden, våren, Östra Vingåkers hembygdsförening och vår konung på hans 70-årsdag.

När alla upplåtit sina stämmor i nationalsången, var det kyrkokörens tur att avsluta kvällens underhållning med ytterligare ett par visor. Den vackra elden på flotten hade nu tagit sig ordentligt och värmde dem som ville dröja sig kvar och byta några ord med vänner och bekanta eller förse sig med en sista varm korv.

Text: M-A Mokvist

söndag, 07 juni 2015 20:15

Valborgmässoafton 2015

VALBORGSMÄSS VID BODA KVARN

Svarta moln tornade upp sig på väg mot valborgsmässofirandet vid Boda kvarn och medförde en stilla undran om våren kommit av sig just denna dag.

Östra Vingåkers kyrkokör inledde traditionsenligt med Längtan till landet eller mer känd som Vintern rasat ut och efter ytterligare ett par visor med anknytning till våren hälsade vår ordförande Cecilia Indebetou Lennartsson alla besökare och årets vårtalare välkomna. Till mångas förvåning gjorde en man i kilt entré, Anders Wiklund, osteopat och Skottlandsälskare. Wiklund berättade med inlevelse om hur hans kärlek till Skottland och dess natur uppstått och vuxit och hur han lockats in i den svåra konsten att hantera säckpipa, allt egentligen en tillfällighet som så mycket annat här i livet. Skottland besöker han ofta, minst två gånger om året sedan nitton år tillbaka, för att få njuta av havets krafter och också Talisker, whiskyn framför andra enligt honom. I år besökte han Aberdeen över påsk, där han mötte våren. Innan Wiklund utbringade ett leve för våren i Östra Vingåker fick vi lyssna till hans färdigheter på säckpipan, bl.a. spelade han en bit ur Amazing Grace.

Ordföranden tackade med en bukett vita och blåa blommor (Skottlands färger) och en sprängticka. Av denna kan man tillverka Chaga, ett te med massor av hälsoeffekter, vilket ligger Wiklund varmt om hjärtat i hans yrkesroll.

Ett stort tack framfördes också till alla som hjälpt till att genomföra valborgsmässofirandet vid Boda kvarn. Under Wiklunds tal tändes den vackra kasen på flotten och spred sitt sken både uppåt och nedåt i vattenspegeln. Vinden hade lagt sig under kvällen och det hotande regnet fallit någon annanstans, så nog kände de flesta av oss att våren är på väg när vi drog hemåt i kvällningen.

View the embedded image gallery online at:
http://ostravingaker.se/arkiv/valborg#sigProId66ffc4392b

onsdag, 07 maj 2014 19:11

Valborg 2014

Valborgsmässofirande vid Boda kvarn

Trots kyliga vindar och regnhot hade närmare 250 personer sökt sig till Boda kvarn för att hälsa våren välkommen, säkert också med förhoppning att få träffa vänner och bekanta. Och får man inte höra ”Vintern rasat …” eller ”Längtan till landet”, som visan egentligen heter, blir man kanske besviken. Men det fick vi och flera andra mer eller mindre kända vårmelodier framförda av Östra Vingåkers Kyrkokör, som med säker hand leddes av Helena Hellström.

Många hade passat på att bänka sig inne i magasinet med kaffe och hembakat och kanske hade man också låtit en varm korv eller två slinka ned under kvällen.

Vår nya ordförande Cecilia Indebetou Lennartsson inledde sitt vårtal med att tacka för förtroendet att få leda hembygdsföreningen under de kommande två åren, ett uppdrag som hon ser fram emot med tillförsikt. Genom en händelse hon själv varit med som ung i New York ville hon påvisa hur mycket hembygden kan betyda och hon såg nu fram emot alla kommande aktiviteter i föreningen. Utöver sommarens program satsar vi tillsammans med Forssjöbuss, Beckershof och Claestorp på att få visa upp vår vackra bygd, som har mycket kultur att erbjuda, liksom ett rikt djur- och fågelliv, vackra sjöar och hagar och så Boda kvarn, förstås.

Cecilia riktade våra blickar mot den fina, lilla vårdkasen, som speglade sig så vackert i vattnet ute på sin flotte och avslutade sitt tal med ett fyrfaldigt leve både för våren och vår framtid på landsbygden och även för kungen på hans födelsedag. Ett tack från oss alla framfördes av förre ordföranden Bengt Olsson.

View the embedded image gallery online at:
http://ostravingaker.se/arkiv/valborg#sigProIdfb63424e7f

Sida 1 av 2