© pxDesign.se SiteLock
måndag, 10 september 2018 08:35

Sockensyn 2 september

Årets sockensyn gick av stapeln den 2 september och förlades till torpet Stengaveln och Stenbäckens gamla skola.

Utefter skogsvägen till Stengaveln låg förr i tiden två soldattorp, där indelta soldater levde med sina familjer. Arne Johansson berättade om Indelningsverket, som var en viktig del av Sveriges krigsmakt mellan åren 1682 och 1901. I gröngräset vid Stengaveln tog de tretton deltagarna en kaffepaus och njöt av det härliga sensommarvädret, traktens skönhet och tranornas trumpetande på andra sidan Mörtsjön.

Färden fortsatte till det som för nästan sjuttio år sedan var Stenbäckens skola och lärosäte för framför allt barn från Strångsjö. Ägaren hälsade välkommen och orienterade om den pågående totaltrenoveringen av såväl små- som storskola.
Slutresultatet ska bli ett antal lägenheter med all den utrustning, som en modern bostad kräver.

Deltagarna var imponerade efter en guidetur i båda husen och tackade för att de fått komma med att överlämna ett exemplar av föreningens fina sockenbok.

Text: Arne Johansson

måndag, 19 september 2016 14:23

Sockensyn

Sockensyn den 4 september

 

I ett strålande väder samlades 33 medlemmar för att i kortege köra till Beckershov. Denna vackra herrgård ligger på en udde i Tislången och har anor sedan medeltiden. Under långa tider har Beckershov och Claestorp tävlat om att vara förnämst i Östra Vingåker.

Vi hälsades välkomna av Charles Asker, som informerade om gårdens ursprung och dess nuvarande verksamhet, som främst består av konferenser och hotellvistelse med bröllop som specialitet. Under föregående helg hade t.ex. ett bröllop arrangerats för ett franskt par med 170 gäster.

Gårdens mest berömda hus är den s.k. Turkiska kiosken, ett lusthus byggt redan 1838 i nära anslutning till huvudbyggnaden. Paviljongen renoverades för ett par år sedan med syfte att behålla så mycket som möjligt av originalinteriören. Bl.a. finns de ursprungliga tapeterna kvar på väggarna. I taket finns stuckaturer och vitmålad panel och fönstren har flerfärgade smårutor. På ömse sidor om porten står två kraftiga pelare i vit färg.

Rundvandringen fortsatte genom hotellets bottenvåning och de som ville kunde ta sig en titt på stora ladan för större arrangemang. Efter avtackning av Charles Asker med en hjärtlig applåd avnjöts innehållet i våra kaffekorgar i den underbara miljön.

Text: Arne Johansson

måndag, 09 november 2015 20:36

Sockensyn den 6 september vid Forssa Bruk

Ett kraftigt regn föll den 5 september och blandades med åska på kvällen. Regnet fortsatte fram till lunchtid dagen för sockensynen. Trots osäkra väderutsikter samlades 15 medlemmar vid Karossen i Forssa Bruk för att informeras om den verksamhet som bedrivits där. Anders Andersson, den tredje ägaren i släkten, hade vänligheten att på ett engagerat och kunnigt sätt informera om anläggningen. Bengt Wikstrand, tidigare anställd vid Karossen, bidrog med minnen från sin tid sam anställd. Karossen startades upp 1935 av Anders farfar Oskar Andersson. I det nedlagda pappersbrukets panncentral startades tillverkning av karosser till bussar och lastbilar, speciellt till mjölklastbilar. Efter det andra världskriget utökades produktionen med gårdskrattor och björkskidor. Som mest arbetade ett 15.-tal personer vid anläggningen. Idag finns ingen produktion kvar.

Efter kafferast besågs den gamla kraftstationen som fanns nära Karossen. Oskarssonspensionat var inhyst i Ågården på 1930-talet. Den nya kraftstationen studerades från utsidan. Anders och Bengt tackades för de intressanta fakta de delgivit deltagarna. Trots tidvis småregnande hade eftermiddagen varit intressant och givande.

onsdag, 08 oktober 2014 19:43

Sockensyn 2014

I ett strålande högsommarväder samlades de 32 deltagarna vid Stenhustorp (Svinstugan). Gårdsägaren, Bo Göran Fredriksson, jälsade oss välkomna. Efter en kort historik över platsen gick vi till den närbelägna kvarnruinen. Vatten från sjön Viren drev det stora kvarnhjul som i sin tur gav kraft till hela maskineriet. Vän av ordning frågade hur detta var möjligt – strömfåran är ju torrlagd. Virens vattennivå var två meter högre när kvarnen var i drift. I strömfåran finns än idag de två valvbroar som styrde vattnet under dan gamla landsvägen som förr sammanband Örebro med Norrköping. Vi tog oss 500 meter längre västerut, några per bil andra med apostlahästarna, till den södra bron som leder till Krämbolsön. I grannskapet har legat ett järnbruk, en såg, en kvarn, flera marmorbrott samt en marmorindustri. Järnbruket var i drift redan på 1630-talet och lades ned på 1880-talet då sjön Virens vattennivå sänktes med c:a två meter. Kurt Mokvist, uppväxt på platsen, Erik Östdal och Ludvig Weber förmedlade minnen och händelser knutna till platsen.

Efter en kort promenad över bron fram till Krämbols gård avnjöts den medhavda skaffningen medan våra ögon tjusades av den vackra sjöutsikten. Gården ägare, Kenneth Norström, gav en kort information om gårdshusen. Sockensynen avslutades med en rundvandring på ön där högresta alar, askar, ekar och lindar bildade vackra pelarsalar.

View the embedded image gallery online at:
https://ostravingaker.se/sockensyn#sigProId083130a988

Sida 1 av 2